1. | Armstrong, M. (2002). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kraków: Oficyna Ekonomiczna. |
2. | British Retail Consortium. (2015). Globalna Norma Bezpieczeństwa Żywności. Wydanie 7. Pobrano z: https://www.brcbookshop.com/p/1658/brc-global-standard-for-food-safety-issue-7-pl-free-pdf. |
3. | Dzwolak, W. (2005). GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności. Olsztyn: BD Long. |
4. | Dzwolak, W., Żuraw, I. (2003). Zarządzanie dokumentacją HACCP w małych i średnich firmach przemysłu spożywczego. Olsztyn: Studio 108. |
5. | Ejdys, J. (2007). Zarządzanie wiedzą – czynnikiem doskonalenia systemów zarządzania. Problemy Jakości, 5, 12‒16. |
6. | IFS Food. (2012). Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych. Wydanie 6. |
7. | Kołożyn-Krajewska, D., Sikora, T. (2010). Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck. |
8. | PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego. |
9. | PN-ISO 10015:2004 Zarządzanie jakością. Wytyczne dotyczące szkolenia. |
10. | Pocztowski, A. (2008). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. |
11. | Rybak, M. (2000). Rozwój potencjału pracy. W: A. Sajkiewicz (red.), Zasoby ludzkie w firmie. Organizacja, kierowanie, ekonomika. Warszawa: Wydawnictwo Poltext. |
12. | Sitko-Lutek, A. (2005). Doskonalenie kompetencji współczesnego menedżera. W: E. Masłyk-Musiał (red.), Zarządzanie kompetencjami w organizacji. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Wyższej Szkoły Menedżerskiej. |
13. | Trafiałek, J., Pawłowska, J. (2013). Analiza efektów szkolenia pracowników firmy cateringowej z wdrożonym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, zgodnym z normą ISO serii 22000. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (86), 217‒229. |
14. | Trybuch, D. (2012). Szkolenia jako działania zapobiegawcze w systemie zarządzania jakością. Problemy Zarządzania, 10, 2 (37), 245‒257. |
15. | Wojtyńska, J. (2008). Norma PN-ISO 10015:2004 wsparciem dla szkoleń i rozwoju pracowników. Problemy Jakości, 2, 17‒20. |
16. | Żebrowska, E. (2004). Zarządzanie zasobami ludzkimi w systemie zarządzania jakością. Problemy Jakości, 9, 24‒30. |