Marketing i Zarządzanie

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu

ISSN: 2450-775X     eISSN: 2353-2874    OAI    DOI: 10.18276/miz.2017.48-29
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / nr 2 (48) 2017
Wykorzystanie normy ISO 10015 w doskonaleniu kompetencji personelu w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności

Autorzy: Agata Szkiel
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Słowa kluczowe: system zarządzania bezpieczeństwo żywności szkolenia ISO 10015 personel kompetencje
Data publikacji całości:2017
Liczba stron:11 (311-321)
Klasyfikacja JEL: M53
Cited-by (Crossref) ?:

Abstrakt

Czynnikami determinującymi skuteczność systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności są kompetencje, świadomość i zaangażowanie personelu. Personel realizujący zadania w systemie powinien podlegać systematycznej ocenie oraz doskonaleniu przede wszystkim przez uczestnictwo w szkoleniach wewnętrznych. Celem artykułu jest analiza wytycznych zawartych w normie ISO 10015 dotyczących szkoleń oraz ocena możliwości ich wykorzystania jako narzędzia doskonalenia kompetencji personelu realizującego działania w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności. W artykule omówiono wymagania norm dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi oraz wytyczne normy ISO 10015 dotyczące szkoleń w aspekcie ich wykorzystania w procesie planowania, organizowania, przeprowadzania i oceny szkoleń wewnętrznych w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Armstrong, M. (2002). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
2.British Retail Consortium. (2015). Globalna Norma Bezpieczeństwa Żywności. Wydanie 7. Pobrano z: https://www.brcbookshop.com/p/1658/brc-global-standard-for-food-safety-issue-7-pl-free-pdf.
3.Dzwolak, W. (2005). GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności. Olsztyn: BD Long.
4.Dzwolak, W., Żuraw, I. (2003). Zarządzanie dokumentacją HACCP w małych i średnich firmach przemysłu spożywczego. Olsztyn: Studio 108.
5.Ejdys, J. (2007). Zarządzanie wiedzą – czynnikiem doskonalenia systemów zarządzania. Problemy Jakości, 5, 12‒16.
6.IFS Food. (2012). Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych. Wydanie 6.
7.Kołożyn-Krajewska, D., Sikora, T. (2010). Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck.
8.PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
9.PN-ISO 10015:2004 Zarządzanie jakością. Wytyczne dotyczące szkolenia.
10.Pocztowski, A. (2008). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
11.Rybak, M. (2000). Rozwój potencjału pracy. W: A. Sajkiewicz (red.), Zasoby ludzkie w firmie. Organizacja, kierowanie, ekonomika. Warszawa: Wydawnictwo Poltext.
12.Sitko-Lutek, A. (2005). Doskonalenie kompetencji współczesnego menedżera. W: E. Masłyk-Musiał (red.), Zarządzanie kompetencjami w organizacji. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Wyższej Szkoły Menedżerskiej.
13.Trafiałek, J., Pawłowska, J. (2013). Analiza efektów szkolenia pracowników firmy cateringowej z wdrożonym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, zgodnym z normą ISO serii 22000. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (86), 217‒229.
14.Trybuch, D. (2012). Szkolenia jako działania zapobiegawcze w systemie zarządzania jakością. Problemy Zarządzania, 10, 2 (37), 245‒257.
15.Wojtyńska, J. (2008). Norma PN-ISO 10015:2004 wsparciem dla szkoleń i rozwoju pracowników. Problemy Jakości, 2, 17‒20.
16.Żebrowska, E. (2004). Zarządzanie zasobami ludzkimi w systemie zarządzania jakością. Problemy Jakości, 9, 24‒30.