Studia i Prace WNEiZ US

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2018.53/2-11
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / nr 53/2 2018
Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-spożywczego Polski
(Potential effects of the creation of the EU-MERCOSUR Free Trade Area for Polish agri-food trade)

Authors: Małgorzata Bułkowska
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy
Keywords: foreign trade FTA MERCOSUR European Union Poland
Data publikacji całości:2018
Page range:13 (143-155)
Klasyfikacja JEL: F13 F14 F15
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The aim of the study is to assess the impact of FTA between the EU and MERCOSUR on Polish agri-food trade. The article analyzes Poland’s agri-food trade with the MERCOSUR countries, identifies barriers in mutual trade and discusses the most important problems arising during the negotiations. Studies have shown that MERCOSUR is the main non-EU market in terms of Polish agri-food imports, but is of marginal importance in the export of these products. Trade exchange of agri-food products is the main sensitive point of negotiation, especially in the context of beef and poultry, ethanol and sugar. The increase in EU imports from MERCOSUR may pose a threat to Polish producers of beef and poultry. However, marginal exports limited mainly to confectionery products may indicate unused opportunities for the development of Polish exports to Common Southern Market (eg. for dairy products or beverages).
Download file

Article file

Bibliography

1.Ambroziak, Ł., Bułkowska, M. (2015). Całościowe Gospodarcze I Handlowe Porozumienie z Kanadą (CETA) oraz Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji a konkurencyjność polskich producentów żywności. W: I. Szczepaniak (red.), Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (1), seria Program Wieloletni 2015–2019. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
2.Bułkowska, M. (2017). Kierunki polskiego eksportu mięsa i produktów mięsnych. Studia i Prace WNEiZ US, 49/2, 35–47.
3.European Comission (2010). Komunikat Komisji Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego
4.i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego wykluczeniu społecznemu. Pobrane z: http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_PL_ACT_part1_v1.pdf (3.03.2018).
5.Burrell, A., Ferrari, E., González Mellado, A., Himics, M., Michalek, J., Shrestha, S., Doorslaer, B. (2011). Potential EU-Mercosur Free Trade Agreement: Impact Assessment. European Comission
6.Kirkpatrick, R. (2017). Potential Agricultural Trade Implications of the EU-MERCOSUR FTA. USDA Foreign Agricultural Service.
7.Kita, K. (2013). Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu z MERCOSUR. Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 170, 239–252.
8.Pawlak, K., Sapa, A. (2016). Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 1/16 (31), 199–210.
9.Pera, B. (2013). Zagraniczna polityka handlowa Unii Europejskiej po wybuchu globalnego kryzysu gospodarczego. Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 172.
10.WITS. Pobrane z: http://wits.worldbank.org (3.03.2018).