Studia Językoznawcze

synchroniczne i diachroniczne aspekty badań polszczyzny

ISSN: 1730-4180     eISSN: 2353-3161    OAI    DOI: 10.18276/sj.2023.22-02
CC BY-SA   Open Access   ERIH PLUS

Issue archive / t. 22, 2023
Kontekstualizacja użyć nazwy barszcz ukraiński w mediach społecznościowych po 24 lutego 2022 roku
(Contextualisation of uses of the term barszcz ukraiński (Ukrainian borscht) on social media after 24th of February 2022)

Authors: Weronika Gocłowska ORCID
Uniwersytet Szczeciński
Keywords: lexis cuisine social media
Data publikacji całości:2023-12-31
Page range:11 (17-27)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The aim of the paper is to show how the connotations and marking of the term barszcz ukraiński on social media were changing after the war in Ukraine had started. Research material features a wide spectrum of posts from various social media posted in the first weeks of the conflict and in April and July 2022 (right after the key events for the functioning of the term under review here). Social media constitute a space that is most frequently chosen by Internet users for commenting on important events and sociopolitical situation or reacting to current trends. The form of social media posts is casual, direct, concise and not stripped of the emotions of those who write them. Because of that, the analysis of the research material clearly shows the transformation of meaning from a culinary term, used in an informational function to a term of a symbolic meaning. The analysis of Internet sources is preceded by a discussion of the functioning of the lexeme barszcz (borcht) and the analytical term barszcz ukraiński in the Polish language starting from the earliest times to the modernity, which allows for the presentation of the evolution of the meaning from a botanical name to a culinary one.
Download file

Article file

Bibliography

1.Bąk, Stanisław, Franciszek Pepłowski, red. Słownik polszczyzny XVI wieku. T. 2. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1967.
2.Boryś, Wiesław. Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków: Wydawnictwo Literackie, 2005.
3.Ćwierczakiewiczowa, Lucyna. 365 obiadów. Warszawa: Wydawnictwo Nowy Świat, 2009.
4.Czerniecki, Stanisław. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie, 2009.
5.Gospodyni litewska czyli Nauka utrzymania porządnie domu i zaopatrzenia go we wszystkie przyprawy, zapasy kuchenne, apteczkowe i gospodarskie, tudzież hodowania i utrzymania bydła, ptastwa i innych żywiołów. Wilno: nakładem i drukiem Józefa Zawadzkiego, 1882.
6.Kamler, Anna, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka. Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym. Warszawa: Grupa Cogito, 2018.
7.Karłowicz, Jan, Adam Kryński, Władysław Niedźwiedzki, red. Słownik języka polskiego. T. 1. Warszawa: nakł. prenumeratorów, 1900.
8.Linde, Samuel Bogumił. Słownik języka polskiego. T. 1. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 1951.
9.Ochorowicz-Monatowa, Marja. Uniwersalna książka kucharska: z ilustracjami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w roku 1910 i 1926: przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej. Poznań: Kurpisz, 2002.
10.Sławski, Franciszek, red. Słownik prasłowiański. T. 1. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1974.
11.Doroszewski, Witold, red. Słownik języka polskiego. https://doroszewski.pwn.pl.
12.Gruszczyński, Włodzimierz, red. Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku. https://sxvii.pl/#.
13.Słownik języka polskiego. https://sjp.pwn.pl.