Studia i Prace WNEiZ US

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2018.53/2-16
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / nr 53/2 2018
Żywność funkcjonalna na rynku światowym

Autorzy: Teresa Korbutowicz
Uniwersytet Wrocławski Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii
Słowa kluczowe: żywność funkcjonalna nutraceutyki oświadczenia żywieniowe oświadczenia zdrowotne
Data publikacji całości:2018
Liczba stron:12 (209-220)
Klasyfikacja JEL: I19 L66
Cited-by (Crossref) ?:

Abstrakt

Rozwój technologii i potrzeby konsumentów przyczyniły się do wzrostu sprzedaży żywności funkcjonalnej w wymianie międzynarodowej. Żywność taka nie jest jednoznacznie definiowana i różne produkty spożywcze są zaliczane do tej kategorii. Celem artykułu jest zbadanie definicji i cech żywności funkcjonalnej oraz rynku takich produktów. Badania nad żywnością funkcjonalną odnoszą się do określenia pojęcia i podziałów tej żywności, jej wpływu na zdrowie ludzi oraz warunków zapewnienia bezpieczeństwa konsumenta. Podstawową metodą badawczą jest analiza raportów dotyczących rynku żywności funkcjonalnej i danych statystycznych oraz studia literaturowe. Zmiany na rynku żywności funkcjonalnej zależą od postępu badań nad produktami spożywczymi i technologiami produkcji oraz prozdrowotnych zachowań konsumentów.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Adiuvo Investments (2017). Rośnie zainteresowanie rynkiem, produkcją i sprzedażą żywności funkcjonalnej-raport. Pobrane z: www.portalspozywczy.pl (16.01.2018).
2.Asp, N-G. (2002). Health claims within the Swedish Code. Generic claims and product-specific physiological claims in relation to current European and international developments.
3.Scandinavian Journal of Nutrition, 46, 131–136. Pobrane z: www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/1318 (25.04.2013).
4.Doyton, Z., Labrecque, JoA. (2005). Functional foods: a conceptual definition. Pobrane z: www.Funk.food-concept.def.pdf (24.01.2014).
5.FSANZ (2017). Regulation of novel foods. Food Standards Australia New Zealand. Pobrane z: http://www.foodstandards.gov.au/industry/novel (16.02.2018).
6.Functional Foods (2010). Pobrane z: ftp//ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/kbbe/docs/functional-foods_en.pdf (24.01.2013).
7.Grajeta, H. (2004). Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krążenia. Pobrane z: http://www.dbc.wroc.pl/ Content/2303/x-17_Graj.pdf (24.01.2013).
8.Holm, F. (2000). Nowa żywność funkcjonalna czynnikiem wpływającym na zdrowy układ sercowo-naczyniowy. Pobrane z: www.pttz.org/raporty/ zywnosc-fun.doc (24.01.2013).
9.Kubiński, T. (2010). Żywność funkcjonalna. Życie Weterynaryjne, 85, 932–935.
10.Kudełka, W. (2011a). Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka. Pobrane z: http://www.uni.rzeszow.pl/pliki/Zeszyt18/22pdf (20.03.2013).
11.Kudełka, W. (2015b). Żywność a zdrowie i uroda. Pobrane z: www.zywnosc%20zdrowie%20uroda.pdf (30.04.2017).
12.Malla, S., Hobbs, J. Sogah, E.K. (2013). Functional Foods and Natural Health Products regulations in Canada and Around the World: Nutrition Labels and Health Claims. Pobrane z: http://www.aginnovation.usask.ca (20.12.2017).
13.Malla, S., Hobbs, J., Sogah, E.K., Yeung, M.T. (2013). Assessing the functional foods and natural health products industry: A comparative overview and literature review. CAIRN Network.
14.Manjula, K., Suneetha, C. (2011). Designer foods-their role in preventing life style disorders. International Journal of Science and Nature, 2 (4), 878–882.
15.Pravst, I. (2012). Functional foods in Europe: a focus on health claims. Pobrane z: http://www.intechopen.com/books/scientific-health-and-social-aspects-of-the-food-industry/functional-foods-ineurope-a-focus-on-health-claims (27.01.2013).
16.Roberfroid, M.B. ( 2002). Global view on functional foods: European perspectives. British Journal of Nutrition, 88, 133–158.
17.Rozporządzenie PE i Rady nr 1924/2006 z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności Dz. Urz. L 404 z 30.12.2006, 9–25.
18.Saluk-Juszczak, J., Kołodziejczyk, J. Babicz, K., Królewska, K. (2010). Żywność funkcjonalna–rola nutraceutyków w profilaktyce chorób układu krążenia. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 3–4, 527–538.
19.Stein, A.J., Rodrigues-Cerezo, E. (2008). Functional Food in the European Union. IRC. Pobrane z: http://www.jrc.ec.europa.eu (25.04.2017).
20.Szymecka-Wesołowska, A. (2015). Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz. Pobrane z: https://sip.lex.pl/#/komentarz/587351371/148811?tocHit=1&cm (20.03.2017).
21.Szymecka-Wesołowska, A. (red.). (2013). Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz. Pobrane z: https://sip.lex.pl/#/komentarz/587351345/ 148785 (24.03.2017).
22.Światowa sprzedaż żywności funkcjonalnej (2017). Pobrane z: www.portalspozywczy.pl (16.02.2018).
23.Vicentini, A., Liberatore, L., Mastrocola, D. (2016). Functional foods: trends and development of the global market. Italian Journal of Food Science, 22, 338–351.
24.Walter, P. (2008). 10 years of Functional Foods in Europe. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 6, 253–260.
25.Włodarek, D. (2006). Żywność funkcjonalna i wzbogacona. Żywność dla Zdrowia, 4, 22–25.