Studia i Prace WNEiZ US

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2017.47/1-18
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / nr 47/1 2017
Problemy ekologiczne polskiego sektora rolno-spożywczego
(Environmental problems in Poland’s agri-food sector)

Authors: Mirosława Marzena Nowak
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim

Agata Bury
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim
Keywords: environmental problems environment agriculture food industry agri-food sector
Data publikacji całości:2017
Page range:11 (217-227)
Klasyfikacja JEL: Q15 Q53 Q59
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The objective of this paper is to focus attention on the environmental problems of Poland’s agri-food sector. Special attention is paid to the environmental dangers resulting from organic and mineral fertilizer use, soil acidifi cation, pesticide use, heavy metal soil pollution, and waste sludge neutralization as seen in the dairy industry. It has been confi rmed that environmental pollution is associated with, among others, increased agricultural and livestock production and the processing of agricultural food products. The consequences of these activities are increased volumes of wastes and organic pollution originating in the agri-food industry.
Download file

Article file

Bibliography

1.Anielak, A.M. (2008). Gospodarka wodno-ściekowa przemysłu mleczarskiego. Agro Przemysł, 2, 57–59.
2.Banu, J.R., Anandan, S., Kaliappan, S., Yeom, I.T. (2008). Treatment of Dairy Wastewater Using Anaerobic and Solar Photocatalytic Methods. Solar Energy, 82, 812–819.
3.Biegańska, J. (2007). Zlokalizowanie zanieczyszczenia środowiska pestycydami oraz niekonwencjonalne metody ich likwidacji. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 33, 27–33.
4.Błaszczyk, K., Krzyśko-Łupicka, T. (2014), Przegląd metod badania osadów ściekowych stosowanych w Polsce. Inżynieria i Ochrona Środowiska, 17 (1), 117–133.
5.Bobrecka-Jamro, D., Janowska-Miąsik, E. (2014). Zanieczyszczenia gazowe środowiska pochodzące z rolnictwa i strategie ich ograniczania. Fragmenta Agronomica, 31 (3), 30–40.
6.Bohdziewicz, J., Kuglarz, M., Kwarciak-Kozłowska, A. (2011). Intensyfikacja fermentacji metanowej odchodów zwierzęcych w wyniku dodatku bioodpadów kuchennych. Proceedings of ECOpole, 5 (1), 191–196.
7.Brodowska, M.S., Kaczor, A. (2007). Wpływ nawożenia azotem na zakwaszenie gleb. Proceedings of ECOpole, 1 (1/2), 97–101.
8.Bujanowicz-Haraś, B. (2007). Wybrane problemy ekologiczne na obszarach wiejskich w kontekście rozwoju zrównoważonego. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 33, 162–167.
9.Dajnowiec, F., Zander, Z. (2013). Współczesne techniki przetwarzania serwatki – przegląd literaturowy. Przegląd Mleczarski, 1, 35–37.
10.Daniel, Z., Juliszewski, T., Kowalczyk, Z., Malinowski, M., Sobo, Z,. Wrona, P. (2012). Metoda szczegółowej klasyfi kacji odpadów z sektora rolniczego i rolno-spożywczego. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 2 (IV), 141–152.
11.Jezierska-Tys, S., Frąc, M. (2008). Badanie nad wpływem osadu z oczyszczalni ścieków mleczarskich na aktywność mikrobiologiczną i biochemiczną gleby. Acta Agrophysica, 3, 14–25.
12.Juszczyk, S., Nowak, M.M. (2014). Poziom i zróżnicowanie kosztów ochrony środowiska w spółdzielniach mleczarskich. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (3), 115–119.
13.Juśko-Kowalczyk, A. (2009). Przegląd technologii produkcji biogazu. Czysta Energia, 9 (95), 248–251.
14.Kałuża, H. (2009). Świadomość ekologiczna rolników a zrównoważony rozwój rolnictwa. Journal of Agribusiness and Rural Development, 3 (13), 63–71.
15.Karczewska, A., Kabała, C. (2010). Gleby zanieczyszczone metalami ciężkimi i arsenem na Dolnym Śląsku – potrzeby i metody rekultywacji. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Rolnictwo, XCVI (576), 59–80.
16.Kasztelan, A. Kierepka, M. (2014). Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (2), 109–116.
17.Kazimierczak, R., Skąpska, W., Rembiałowska, E. (2010). Ocena świadomości ekologicznej oraz postaw prośrodowiskowych wśród rolników ekologicznych i konwencjonalnych w powiecie grajewskim. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55 (3), 171–178.
18.Lipiński, W. (2004). Stan zakwaszenia gleb w Polsce i zapotrzebowanie na nawozy wapniowe. Nawozy i Nawożenie, 3 (8), 27–50.
19.Maćkowiak, C. (2000). Gnojowica jej właściwości i zasady stosowania z uwzględnieniem ochrony środowiska. W: Materiały szkoleniowe 75/00 (s. 5–30). Puławy: IUNG.
20.Mercik, S. (1998). Trendy w poziomie stosowania nawozów mineralnych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Wieś Jutra, 5 (5), 2–7.
21.Mickiewicz, A., Mickiewicz, B. (2014). Stosowanie środków produkcji w świetle nowych zasad integrowania ochrony roślin. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (5), 160–168.
22.Nazarkiewicz, M., Kaniuczak, J. (2012). Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na odczyn, kwasowość hydrolityczną, wymienną oraz zawartość glinu wymiennego w glebie płowej. Roczniki Gleboznawcze, LXIII (1), 43–48. DOI: 10.2478/v10239-012-0012-5.
23.Nowak, M.M. (2014). Wykorzystanie odpadów z przemysłu mleczarskiego jako element ekologistyki. Logistyka, 6, 13612–13617 [CD.]
24.Nowak, M.M., Szewczyk, Z. (2015). Zastosowanie wybranych odpadów z rolnictwa i przemysłu spożywczego jako element ekologistyki. W: K. Pieniak-Lendzion, A. Marcysiak, T. Nowogródzka (red.), Współczesny marketing i logistyka – innowacyjne rozwiązania (s. 323–344). Siedlce: Wydawnictwo Diecezji Siedleckiej UNITAS.
25.Pawlak, J. (2008). Technologia produkcji zwierzęcej a środowisko naturalne. Problemy Inżynierii Rolniczej, 4, 85–91.
26.Pilarska, A., Pilarski, K., Dach, J., Boniecki, P., Dobrzański, K. (2014). Nowoczesne metody oraz perspektywy zagospodarowania nawozów naturalnych. Technika Ogrodnicza Rolnicza Leśna, 2, 9–11.
27.Piwowar, A. (2015). Zużycie nawozów wapniowych w Polsce a potrzeby wapnowania gleb. Technika Ogrodnicza Rolnicza Leśna, 1, 24–26.
28.Rachwał, A. (2011). Aspekty środowiska w intensywnej produkcji drobiarskiej. Hodowca Drobiu, 3, 24–27.
29.Rauba, M. (2015). Zrównoważona gospodarka nawozami naturalnymi na obszarach wiejskich na przykładzie wybranych gmin województwa podlaskiego. Studia i Prace WNEiZ US, 40 (2), 263–272. DOI: 10.18276/sip.2015.40/2-21.
30.Romaniuk, W., Domasiewicz, T., Karbowy, A., Wardal, W.J. (2009). Ograniczenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko. Inżynieria Rolnicza, 1 (110), 233–242.
31.Smoczyński, S., Skibniewska, K. (1996). Azotany i azotyny jako higieniczny problem jakości żywności. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 440, 361–365.
32.Wytyczne w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym (2010). Warszawa: MRiRW Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Falenty. Listopad.