Studia i Prace WNEiZ US

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2017.50/2-03
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / nr 50/2 2017
Przygotowanie polskiego cukrownictwa do pełnej liberalizacji rynku cukru
(Polish sugar sector preparations to sugar market liberalization)

Authors: Anna Budzyńska
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Keywords: sugar market reform sugar sector economy liberalization
Data publikacji całości:2017
Page range:12 (35-46)
Klasyfikacja JEL: Q13
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

In the paper the polish sugar sector competitiveness is compared with the main competitors of the European union sugar sector – France and Germany. In 2006 the EU introduced a reform of the sugar market into preparation of the sugar sector liberalization in 2017. Due to reform, sugar sector was reorganized into improvement its profi tability. The article uses statistical data from International Sugar Organization and European Association of the Sugar Producers and Institute of Agricultural and Food Economics in order to appraise the changes and ability to compete in the international marketplace.
Download file

Article file

Bibliography

1.Artyszak, A. (2013). Zmiany w produkcji cukru w Polsce na tle Unii Europejskiej w pierwszej dekadzie XXI wieku. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa
2.Światowego, 13 (28, z. 1), 8–15.
3.Budzyńska, A. (2013). Procesy restrukturyzacyjne charakteryzujące rynek cukru w UE. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 13 (28, z. 2), 9–18.
4.Budzyńska, A.(2016). Równowaga na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem reformy tego rynku. Annales UMCS. Sectio G. Agricultura, LXXI (2), 53–63.
5.CEFS. Europejski Związek Producentów Cukru. Pobrane z: http://www.cefs.org (4.04.2017).
6.Deppermann, A., Grethe H., Offermann F. (2010). Farm Level Effects of EU Policy Liberalization: Simulations Based on an EU-wide Agricultural Sector Model of the German Agricultural Sector. The 114th EAAE Seminar “Structural Change in Agriculture” 15–16.04.2010. Berlin.
7.Golik, D., Żmija, D. (2014). Perspektywy rozwoju przetwórstwa w sektorze cukrowniczym i mleczarskim w Polsce w światle zmian WPR do 2020 roku. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 1 (925), 75–84.
8.Mucha, M. (2014a). Porównanie przemysłu cukrowniczego w Polsce i w Niemczech po reformie regulacji unijnego rynku cukru. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16 (3), 200–204.
9.Mucha, M. (2014b). Szanse i wyzwania dla branży cukrowniczej po zniesieniu systemu kwot. Burak Cukrowy, 3, 3.
10.Pacheco, J. (2012). The CAP and Long-term Sustainability of the Sugar Beet Sector in the EU (s. 1–2). Abstracts of Papers 73rd IIRB Congress 14–15.02.2012. Bruksela.
11.Poerksen, N. (2012). Sustainability – An Integrated Part of the Beet Sugar Industry from Customer to Grower (s. 3–4). Abstracts of Papers 73rd IIRB Congress 14–15.02.2012. Bruksela.
12.Rynek cukru. Stan i perspektywy (2005). Analizy Rynkowe, 28, 16.
13.Rynek cukru. Stan i perspektywy (2016). Analizy Rynkowe, 43, 14.
14.Stankiewicz, D. (2014). Sektor cukrowniczy w Unii Europejskiej. Analizy Biura Analiz Sejmowych, 3 (107), 2–7.
15.Tereos. Pobrane z: http://tereos.com/en/our-group/profi le (4.04.2017).
16.Witrschaftlische vereinigung Zucker verein der Zuckerindustrie. Pobrane z: http://www.zuckerverbaende.de/ (4.04.2017).
17.Zajko, K., (2010). Globalizacja działalności gospodarczej. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Ekonomia, 12, 438–439.