Studia i Prace WNEiZ US

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2016.43/3-31
CC BY-SA   Open Access   CEEOL

Issue archive / nr 43/3 2016
OCENA ZACHOWAŃ ŻYWIENIOWYCH I REALIZACJI FUNKCJI ŻYWIENIOWEJ RODZINY PRZEZ WYBRANĄ GRUPĘ MŁODZIEŻY Z TERENÓW WIEJSKICH
(The assessment of nutritional behavior and implementation of the feauters by group of teenagers from agricultural areas)

Authors: Anna Platta
Akademia Morska w Gdyni

Anna Suszek- Namroży
Akademia Morska w Gdyni
Keywords: nutritional behavior implementation of the nutritional functions TV advertisement teenagers
Data publikacji całości:2016
Page range:12 (339-350)
Klasyfikacja JEL: M31
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The article presents the results of direct testing for the assessment of eating behavior and participate in the implementation of the nutritional functions of the family by teenagers choosen between 16 to 18 years old and living in agricultural areas of the Pomorskie voivodeship. Most of the products being bought by teenagers were yogurts, dairy desserts and fruit juices. In terms of planning and organizing in family house the gender of the group of youth was a determining factor in engaging the group of teenagers researched.
Download file

Article file

Bibliography

1.Czarniecka-Skubina, E., Namysław, I. (2008). Wybrane elementy zachowań żywieniowych uczniów szkół średnich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (61), 129–143.
2.Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska, T. (2004). Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu. Warszawa: PWN.
3.Goryńska-Goldmann, E., (2010). Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (18), 41–48.
4.Goryńska-Goldmann, E., Ratajczak, P. (2010). Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (18), 41–42.
5.Jeżewska-Zychowicz, M. (2004a). Ocena poziomu wiedzy żywieniowej młodzieży w wieku 13–15 lat w perspektywie prewencji chorób dietozależnych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 31, Suplement cz. 2, 86–98.
6.Jeżewska-Zychowicz, M. (2004b). Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Warszawa: Wyd. SGGW.
7.Jeżewska-Zychowicz, M. (2006). Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży. Warszawa: Wyd. SGGW.
8.Komosińska, K., Woynarowska, B., Mazur, J. (2001). Zachowania żywieniowe związane z żywieniem młodzieży szkolnej w latach 1990–1998. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 1 (28), 17–25.
9.Kowieska, A., Biel, W., Stanisławski, A. (2007). Zwyczaje żywieniowe i czynniki wyboru żywności wśród młodzieży szkoły średniej. Żywienie Człowieka i Metabolizm, ½ (34), 727–732.
10.Nielsen, S.J., Popkin, B.M. (2004). Changes in Beverage Intake Between 1977 and 2001. American Journal of Preventive Medicine, 27, 205–210.
11.Pilska, M., Jeżewska-Zychowicz, M. (2008). Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia. Warszawa: PWN.