1. | Adiuvo Investments (2017). Rośnie zainteresowanie rynkiem, produkcją i sprzedażą żywności funkcjonalnej-raport. Pobrane z: www.portalspozywczy.pl (16.01.2018). |
2. | Asp, N-G. (2002). Health claims within the Swedish Code. Generic claims and product-specific physiological claims in relation to current European and international developments. |
3. | Scandinavian Journal of Nutrition, 46, 131–136. Pobrane z: www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/1318 (25.04.2013). |
4. | Doyton, Z., Labrecque, JoA. (2005). Functional foods: a conceptual definition. Pobrane z: www.Funk.food-concept.def.pdf (24.01.2014). |
5. | FSANZ (2017). Regulation of novel foods. Food Standards Australia New Zealand. Pobrane z: http://www.foodstandards.gov.au/industry/novel (16.02.2018). |
6. | Functional Foods (2010). Pobrane z: ftp//ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/kbbe/docs/functional-foods_en.pdf (24.01.2013). |
7. | Grajeta, H. (2004). Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krążenia. Pobrane z: http://www.dbc.wroc.pl/ Content/2303/x-17_Graj.pdf (24.01.2013). |
8. | Holm, F. (2000). Nowa żywność funkcjonalna czynnikiem wpływającym na zdrowy układ sercowo-naczyniowy. Pobrane z: www.pttz.org/raporty/ zywnosc-fun.doc (24.01.2013). |
9. | Kubiński, T. (2010). Żywność funkcjonalna. Życie Weterynaryjne, 85, 932–935. |
10. | Kudełka, W. (2011a). Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka. Pobrane z: http://www.uni.rzeszow.pl/pliki/Zeszyt18/22pdf (20.03.2013). |
11. | Kudełka, W. (2015b). Żywność a zdrowie i uroda. Pobrane z: www.zywnosc%20zdrowie%20uroda.pdf (30.04.2017). |
12. | Malla, S., Hobbs, J. Sogah, E.K. (2013). Functional Foods and Natural Health Products regulations in Canada and Around the World: Nutrition Labels and Health Claims. Pobrane z: http://www.aginnovation.usask.ca (20.12.2017). |
13. | Malla, S., Hobbs, J., Sogah, E.K., Yeung, M.T. (2013). Assessing the functional foods and natural health products industry: A comparative overview and literature review. CAIRN Network. |
14. | Manjula, K., Suneetha, C. (2011). Designer foods-their role in preventing life style disorders. International Journal of Science and Nature, 2 (4), 878–882. |
15. | Pravst, I. (2012). Functional foods in Europe: a focus on health claims. Pobrane z: http://www.intechopen.com/books/scientific-health-and-social-aspects-of-the-food-industry/functional-foods-ineurope-a-focus-on-health-claims (27.01.2013). |
16. | Roberfroid, M.B. ( 2002). Global view on functional foods: European perspectives. British Journal of Nutrition, 88, 133–158. |
17. | Rozporządzenie PE i Rady nr 1924/2006 z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności Dz. Urz. L 404 z 30.12.2006, 9–25. |
18. | Saluk-Juszczak, J., Kołodziejczyk, J. Babicz, K., Królewska, K. (2010). Żywność funkcjonalna–rola nutraceutyków w profilaktyce chorób układu krążenia. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 3–4, 527–538. |
19. | Stein, A.J., Rodrigues-Cerezo, E. (2008). Functional Food in the European Union. IRC. Pobrane z: http://www.jrc.ec.europa.eu (25.04.2017). |
20. | Szymecka-Wesołowska, A. (2015). Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz. Pobrane z: https://sip.lex.pl/#/komentarz/587351371/148811?tocHit=1&cm (20.03.2017). |
21. | Szymecka-Wesołowska, A. (red.). (2013). Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz. Pobrane z: https://sip.lex.pl/#/komentarz/587351345/ 148785 (24.03.2017). |
22. | Światowa sprzedaż żywności funkcjonalnej (2017). Pobrane z: www.portalspozywczy.pl (16.02.2018). |
23. | Vicentini, A., Liberatore, L., Mastrocola, D. (2016). Functional foods: trends and development of the global market. Italian Journal of Food Science, 22, 338–351. |
24. | Walter, P. (2008). 10 years of Functional Foods in Europe. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 6, 253–260. |
25. | Włodarek, D. (2006). Żywność funkcjonalna i wzbogacona. Żywność dla Zdrowia, 4, 22–25. |