Problemy Transportu i Logistyki

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Transportu i Logistyki

ISSN: 1644-275X     eISSN: 2353-3005     DOI: 10.18276/ptl.2015.29-14
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / ZN nr 869 PTiL nr 29
Sustainability in the logistics chain of the foreign trade at the example of argentina’s beef exports
(Zrównoważony rozwój w łańcuchu logistycznym handlu zagranicznegona przykładzie eksportu wołowiny w Argentynie)

Rok wydania:2015
Liczba stron:8 (203-210)
Słowa kluczowe: łańcuch logistyczny zrównoważony eksport mięsa Argentyna
Cited-by (Crossref) ?:
Autorzy: Raúl Oscar Dichiara
Instituto de Investigaciones Económicas y Sociales del Sur (IIESS). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET- -UNS)). Full Professor of Industrial Organization and Microeconomics. Economics Department (UNS), Argentina

María A. Viceconte
Associate Professor. Administration Sciences Department (UNS), Argentina

Nicolás Castro
Administration Sciences Department, UNS, Argentina

Abstrakt

Szacuje się, że ilością mięsa, którego jakość jest tracona poprzez niezrównoważone zachowania, można by nakarmić pół miliona ludzi. Sytuacje te wywoływane są biciem zwierząt czy wywoływaniem stresu podczas uboju. „Dark cut” określane jest również jako DFD (dry proficient dark).

Bibliografia

1.Castro N., Exportación de carne orgánica argentina a “países verdes”. Un análisis de la influencia del proceso logístico de exportación en el producto final. IPVCA. Instituto de Promoción de la carne vacuna argentina (www.ipcva.com.ar).
2.Pinheiro Machado L.C., Pastoreo racional Voisin. Tecnología agroecológica para el tercer milenio, 2004
3.SENASA (www.senasa.gov.ar).
4.Thorgersen J., Country Differences in Sustainable Consumption: The Case of Organic Food, “Journal of Macromarketing” 2010.