Nowa Krytyka

czasopismo filozoficzne

ISSN: 0867-647X     DOI: 10.18276/nk.2016.37-02
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / 37 rok 2016
Aktualność krytyki ekonomii politycznej. Przyczynek do praktycznofilozoficznej dialektyki u Marksa

Autorzy: Wolfdietrich Schmied-Kowarzik
Słowa kluczowe: kapitalizm praktyka filozoficzna krytyka ekonomii politycznej filozofia Karol Marks socjalizm
Rok wydania:2016
Liczba stron:12 (29-40)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstrakt

Karl Marx is forgotten today as a philosopher, not because he had failed, but because of his critique of political economy, which is not understood based on its practical philosophical core. Critique of political economy is negative theory, which is committed to the task of unveiling the negativity of capitalist normative theory. It is not find justification in itself, but its justification lies exclusively in the preceding her early writings of Marx. At its foundation is not the way to build a solidaristic and ecological economy; the only its importance lies in the practical and philosophical awareness that the normative logic of capital, killing man and nature, we must overcome.

Bibliografia

1.Adorno T.W. 1972. Zur Metakritik der Erkenntnistheorie, Frankfurt/M: Suhrkamp.
2.Althusser L., Balibar E. 1975. Czytanie „Kapitału”, tłum. W. Dłuski, Warszawa: PIW.
3.Backhaus H.-G. 1997. Dialektik der Wertform, Freiburg: Ça ira.
4.Engels F. 1972. Pana Eugeniusza Dühringa przewrót w nauce, w: MED, t. XX, Warszawa: Książka i Wiedza.
5.G.W.F. Hegel, 1696. Zasady filozofii prawa, tłum. A. Landman, Warszawa: PWN.
6.Haug W.F. 1974, Vorlesungen zur Einführung ins „Kapital”, Köln: Pahl-Rugenstein.
7.Haug W.F. 2013. Das „Kapital” lesen – aber wie?, Hamburg: Argument.
8.Heinrich M. 1999. Die Wissenschaft vom Wert. Die Marxsche Kritik der politischen Ökonomie zwischen wissenschaftlicher Revolution und klassischer Tradition, Münster: Verlag Westfälisches Dampfboot.
9.Immler H., Schmied-Kowarzik W. 2011. Marx und die Naturfrage. Ein Wissenschaftsstreit um die Kritik der politischen Ökonomie, Kassel: Kassel Univerity Press.
10.Korsch K. 1967. Karl Marx, Frankfurt/M: Europäische Verlagsanstalt.
11.Kurz R.. 1991. Der Kollaps der Modernisierung. Vom Zusammenbruch des Kasernensozialismus zur Krise der Weltökonomie, Frankfurt/M: Eichborn Verlag.
12.Lefebvre H. 1975. Metaphilosophie. Prolegomena (1965), Frankfurt/M: Suhrkamp.
13.Marks K. 1960. Krytyka heglowskiej dialektyki i filozofii w ogóle, w: MED, t. I, Warszawa: Książka i Wiedza.
14.Marks K. 1960. Przyczynek do krytyki heglowskiej filozofii prawa. Wstęp, w: MED, t. I, Warszawa: Książka i Wiedza.
15.Marks K. 1960. W kwestii żydowskiej, w: MED, t. I, Warszawa: Księżka i Wiedza.
16.Marks K., Engels F. 1975. Ideologia niemiecka, w: MED, t. III, Warszawa: Książka i Wiedza.
17.Reichelt H. 2001. Zur logischen Struktur des Kapitalbegriffs bei Karl Marx, Freiburg: Ça ira.
18.Schmied-Kowarzik W. 1981. Die Dialektik gesellschaftlicher Praxis. Zur Genesis und Kernstruktur der Marxschen Theorie, Freiburg–München: Alber.
19.Schmied-Kowarzik W. 1988. Kritische Theorie und revolutionäre Praxis. Konzepte und Perspektiven marxistischer Erziehungs- und Bildungstheorie, Bochum.
20.Schmied-Kowarzik W. 2014. Hegel in der Kritik zwischen Schelling und Marx, Frankfurt/M: Peter Lang.
21.Siemek M.J. 2000,.Vernunft und Intersubjektivität. Zur philosophisch-politichen Identität der europäischen Moderne, Baden-Baden: Nomos.
22.Siemek M.J. 2002. Von Marx zu Hegel. Zum sozialpolitischen Verständnis der Moderne, Königshausen & Neumann: Würzburg 2002.
23.T.W. Adorno. 1986. Dialektyka negatywna, tłum. K. Krzemieniowa, Warszawa: PWN.