Marketing i Zarządzanie

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu

ISSN: 2450-775X     eISSN: 2353-2874    OAI    DOI: 10.18276/miz.2017.49-20
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / nr 3 (49) 2017
Wpływ świadomości ceny na spostrzeganie produktu ‒ badania quasi-eksperymentalne na przykładzie czerwonego wina
(Impact of Price Awareness on Product Perception ‒ Quasi-experimental Research on the Example of Red Wine)

Authors: Monika Sak-Skowron
Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych

Monika Persona
Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
Keywords: product perception experiment wine market
Data publikacji całości:2017
Page range:14 (245-258)
Klasyfikacja JEL: M30 L66
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

This research paper focuses on the analysis of the phenomenon of product perception. The objective of the article is to present the results of own research and further research recommendations. The authors, based on their own quasi-experimental research, present the impact of wine price awareness among consumers on their taste perception. The research sample consists of 120 adult inhabitants of Portuguese city of Braga. In order to determine wine consumer flavor preferences the blind test was used. The impact of wine price awareness on the consumers decisions was determined by changes in their decisions after degustation of priced wine. The authors argue that the price is a crucial factor in the consumer decision process that effects the perceived quality of wine. In addition, it was pointed out that there are differences between the frequency of changes in the preferences of women and men under the influence of price.
Download file

Article file

Bibliography

1.Babbie, E. (2005). Badania społeczne w praktyce. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
2.Bondos, I. (2016). Cena jako marketingowy instrument oddziaływania na konsumentów. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
3.Czubała, A. (2012). Podstawy marketingu. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
4.Dickson, P.R., Sawyer, A.G. (1990). The price knowledge and search of supermarket shoppers. Journal of Marketing, 54 (3), 42‒53.
5.Falkowski, A., Mackiewicz, R. (2015). Psychologiczne aspekty wrażliwości cenowej. Perspektywa korzyści i strat. Marketing i Rynek, 1, 8‒18.
6.Jachnis, A. (2007). Psychologia konsumenta. Psychologia i socjologiczne uwarunkowania zachowań konsumenckich. Bydgoszcz: Oficyna Wydawnicza Branta.
7.Kieżel, E. (2004). Racjonalność konsumpcji i zachowań konsumentów. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
8.Kotler, Ph. (2002). Marketing. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
9.Łukasik, P., Schivinski, B. (2014). Wpływ postrzeganego ryzyka oraz czynników wizerunkowych na zamiar zakupu marek własnych sieci handlowych. Marketing i Rynek, 6, 27‒33.
10.Mazurek-Łopacińska, K. (2003). Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
11.Nagle, T. (1987). The strategy and tactics of pricing. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
12.Shiv, B., Carmon, Z., Ariely, D. (2005). Placebo effects of marketing actions: consumers may get what they pay for. Journal of Marketing Research, 42 (4), 383‒393.
13.Spostrzeganie (2017). Słownik psychologiczny. Pobrano z: www.psychologia.net.pl/slownik.php?level=30 (25.06.2017).
14.Sułek, A. (1979). Eksperyment w badaniach społecznych. Warszawa: PWN.
15.Szczepański, J. (2005). Strategiczny Brand Marketing. Praktyczny przewodnik skutecznego marketingu dla menadżerów i nie tylko. Gliwice: Helion.