Marketing i Zarządzanie

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu

ISSN: 2450-775X     eISSN: 2353-2874    OAI    DOI: 10.18276/miz.2016.44-31
CC BY-SA   Open Access   CEEOL

Issue archive / nr 3 (44) 2016
Zróżnicowanie co-brandingowych marek wspierających w różnych kategoriach produktów
(Differentiation of Co-Branding Supporting Brands in the Various Product Categories)

Authors: Jarosław A. Kowalski
Politechnika Łódzka, Wydział Organizacji i Zarządzania
Keywords: brand co-branding co-branding supporting brands supporting brands
Data publikacji całości:2016
Page range:12 (339-350)
Klasyfikacja JEL: M37
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The process of supporting products’ brands with external brands is increasingly common phenomenon in the market. Co-branding may involve two (or more) products’ brands that are complementary to each other. They pass a message to the target audience about the benefits of synergy or the result of cooperation undertaken by different companies. It can also involve the usage by the product’s brand other external brand to improve its image, increase trust, appeal to the rational, or on the contrary, emotional argument. Getting the benefits of migration of values of the outside brand encourages companies (also non-profit organizations and public institutions) to take this form of brand promotion activities into their strategies. The article, based on studies, attempts to answer, among others, the question whether the use of supporting brand strategy is universal and therefore similar for the different categories of products or varied.

Download file

Article file

Bibliography

1.Dmowski, P., Śmiechowska, M., Szemiako, D. (2011). Znaczenie marki produktu i jej wpływ na wybór herbaty przez konsumentów. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 660, Ekonomiczne Problemy Usług, 72, 155‒168.
2.Grębosz, M. (2013). Co-branding. Koncepcja i uwarunkowania rozwoju. Łódź: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej.
3.Grębosz, M. (2015). Partner brands selection in co-branding projects. Saarbrücken: LAP Lambert Academic Publishing.
4.Hajduk, G. (2012). Uwarunkowania decyzji zakupu materialnych dóbr konsumpcyjnych – perspektywa nabywcy i producenta. Handel Wewnętrzny, 9‒10 (2), 95‒103.
5.Kall, J. (2005). Tożsamość marek należących do sieci detalicznych. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.
6.Kozielski, R., Pogorzelski, J., Dziekoński, M. (2006). Komunikacja marketingowa. W: R. Kozielski (red.), Wskaźniki marketingowe (s. 325‒454). Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
7.Kramer, T. (2004). Podstawy marketingu. Warszawa: PWE.
8.Rosa, G. (2011). Moc i siła marki w usługach. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 660, Ekonomiczne Problemy Usług, 72, 241‒250.
9.Zrałek, J. (2012). Idea Fair Trade – nowe zjawisko w zachowaniach konsumentów. Handel Wewnętrzny, 9‒10 (2), 163‒173.