Marketing i Zarządzanie

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu

ISSN: 2450-775X     eISSN: 2353-2874    OAI    DOI: 10.18276/miz.2016.44-19
CC BY-SA   Open Access   CEEOL

Issue archive / nr 3 (44) 2016
Wybrane aspekty strategii marketingowej dystrybutora zdrowej żywności – studium przypadku sklepu Słoneczko w Łodzi
(Selected Aspects of the Marketing Strategy of a Healthy Food Retailer – a Case Study of the Słoneczko Shop in Łódź)

Authors: Paweł Bryła
Uniwersytet Łódzki, Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych
Keywords: cross-channel distribution e-commerce marketing strategy organic food healthy food
Data publikacji całości:2016
Page range:13 (209-221)
Klasyfikacja JEL: D22 L21 L81 M31
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The article analyses the marketing strategy of a firm selling the so-called healthy food, following the model of cross-channel distribution. The research consisted of an in-depth interview with the owner of the Słoneczko shop and an analysis of the presentation of its offer in the internet. Assortment choices are determined by contents, quality and price. People with health problems prevail among customers. Vertical distribution channel integration is very limited. The company website fulfils promotion and selling functions. Product descriptions have a marketing character. They include information on benefits stemming from the consumption of a given product, ways to use it and target groups. The company efforts directed at sales internationalization should be evaluated very positively (in spite of certain shortcomings). The effect of synergy and complementarity between online and brick-and-mortar shops is also an important element of the marketing strategy of the studied retailer.

Download file

Article file

Bibliography

1.Bryła, P. (2016). Organic food consumption in Poland: Motives and barriers. Appetite, 105, 737‒746.
2.Bryła, P. (2015a). Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych – perspektywa sprzedawcy i konsumenta. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
3.Bryła, P. (2015b). The development of organic food market as an element of sustainable development concept implementation. Problemy Ekorozwoju, 10 (1), 79‒88.
4.Bryła, P. (2015c). The role of appeals to tradition in origin food marketing. A survey among Polish consumers. Appetite, 91, 302‒310.
5.Bryła, P. (2014). Rola oznaczeń regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych – w świetle opinii kierowników sklepów spożywczych. W: A. Czubała, P. Hadrian, J. Wiktor (red.), Marketing w 25-leciu gospodarski rynkowej w Polsce (s. 203‒211). Warszawa: PWE.
6.Bryła, P. (2013). Marketing ekologicznych produktów żywnościowych – wyniki badania wśród polskich przetwórców. Rocznik Ochrona Środowiska, 15, 2899‒2910.
7.Bryła, P. (2012). The impact of EU accession on the marketing strategies of Polish food companies. British Food Journal 114, (8), 1196‒1209.
8.Dąbrowska, A., Babicz-Zielińska, E. (2011). Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji. Hygeia Public Health 46 (1), 39‒46.
9.Domański, T., Bryła, P. (2013). Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
10.Domański, T., Bryła, P. (2012). The fragile strength of a leading Polish yoghurt company (case study of Bakoma). British Food Journal, 114 (5), 618‒635.
11.Domański, T., Bryła, P. (2010). Marketing produktów żywnościowych. Warszawa: PWE.
12.Gadomska, J., Sadowski, T., Buczkowska, M. (2014). Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu. Problemy Higieny i Epidemiologii, 95 (3), 556‒560.
13.https://sloneczko-sklep24.pl/.
14.Ile może być warta strona internetowa (1.08.2016). Speed Test. Pobrano z: www.speedtest.pl/ile_moze_byc_warta_strona_internetowa.
15.Kazimierczak, R., Zgiep, U. (2013). Kanały dystrybucji eko-produktów na przykładzie owoców z sadów ekologicznych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 58 (3), 248‒254.
16.Kociszewski, K., Śliczna, M. (2010). Uwarunkowania rozwoju systemu dystrybucji żywności ekologicznej w Polsce na tle sytuacji w Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe SERiA, 12 (4), 183‒189.
17.Kowalczuk-Vasilev, E., Klebaniuk, R., Gronowicz, K. (2011). Żywność ekologiczna w opinii studentów różnych lat studiów uczelni lubelskich. Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (4), 960‒964.
18.Kudełka, W. (2011). Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 18, 290‒302.
19.Kudełka, W., Tekiela, K. (2005). Żywność dietetyczna a zdrowie człowieka. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 678, 25‒51.
20.Logo (1.05.2016). Pobrano z: https://sloneczko-sklep24.pl/.
21.Łuczka-Bakuła, W. (2007). Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Warszawa: PWE.
22.Maciejczak, M. (1.08.2016). Marketing żywności ekologicznej w Europie i Polsce. Pobrano z: www.maciejczak.pl/download/marketing-eko.pdf.
23.O nas (1.05.2016). Pobrano z: https://sloneczko-sklep24.pl/.
24.Prognoza wyników finansowych Grupy Kapitałowej Organic Farma Zdrowia S.A. na lata 2016‒2021. Organic Farma Zdrowia (26.01.2016). Pobrano z: http://organicmarket.pl/images/prognozy/Prognoza_wynikow_finansowych_Grupy_Kapitalowej_Organic_Farma_Zdrowia_S.A._na_lata_2016-2021_.pdf.
25.Pilarczyk, B., Nestorowicz, R. (2010). Marketing ekologicznych produktów żywnościowych. Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer.
26.Szeląg-Sikora, A., Rorat, J. (2015). Rola marketingu w zwiększaniu rozpoznawalności produktów ekologicznych. Roczniki Naukowe SERiA, XVII (6), 277‒281.
27.Świątkowska, M., Krajewski, K. (2008). Reklama społeczna jako narzędzie poprawy konkurencyjności w przypadku produkcji żywności naturalnej w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, 10 (4), 433‒437.
28.Żakowska-Biemans, S. (2011). Polish consumer food choices and beliefs about organic food. British Food Journal, 113 (1), 122‒137.