Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

ISSN: 2450-7741     eISSN: 2300-4460    OAI    DOI: 10.18276/frfu.2016.81-12
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / 3/2016 (81)
Standardy żywności w handlu między państwami członkowskimi Unii Europejskiej

Autorzy: Teresa Korbutowicz
Słowa kluczowe: system non-gmo Codex Alimentarius BRC IFC standard bezpieczeństwa żywności
Data publikacji całości:2016
Liczba stron:11 (131-141)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstrakt

Swoboda handlu wewnętrznego bezpieczną żywnością określona jest przez zasady prawa żywnościowego UE, swobody przepływu towarów, ochrony konsumenta oraz udział instytucji naukowych i certyfikujących. Ważną rolę w zagwarantowaniu dostaw bezpiecznej i zdrowej żywności oraz nieograniczania jej przepływu odgrywają przyjęte standardy żywności, jak standardy Codex Alimentarius, bezpieczeństwa żywności UE, GHP, GMP, IFS, BRC, non-gmo system.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Balon, U., Sikora, M. (2015). Rola standardów IFS i BRC w ocenie dostawców przez sieci handlowe. Zeszyty Naukowe UEK, 3, 167–183.
2.BRC Global Standard for Food Safety Issue 7. Pobrano z: http://www.brcglobalstandards.com/ Manufacturers/Food/FoodIssue7.aspx#.VuQ6ft8hGMk.
3.Chrictoforou, Th. (2004). The Regulation of Genetically Modified Organismus in the European Union: the Interplay of Science, Law and Politics. Common Market Law Review, 3, 637–709.
4.Codex Alimentarius Commission. Pobrano z: www.fao.org/docrep.
5.Functional Foods. European Commission Directorate-General for Research. Pobrano z: ftp//ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/ kbbe/docs/functional-foods_en.pdf.
6.Galczak, M. (2016). BRC Global Standard Food Safety – co nowego w wydaniu 7. Pobrano z: http://www.portalspozywczy.pl/technologie/artykuly/brc-global-standard-food-safety-co-nowego-w-wydaniu-7,110089.html.
7.IFS. Międzynarodowy Standard Żywności. Pobrano z: http://www.lukosz.pl/polityka-jakosci/7.
8.International Food Quality Management and Safety Standards in Agribusiness. Pobrano z: http://www. wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2007_T2%2817%29_z2_s63.pdf.
9.International Food Standard. Międzynarodowy Standard Żywności. Pobrano z: http://www.iso.org.pl/miedzynarodowe-standardy-zywnosci-ifs.
10.Jeznach, M. (2007). Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży rolno-spożywczej. Pobrano z: http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2007_T2%2817%29_z2_s63.pdf.
11.Korzycka-Iwanow, M. (2007). Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego. Warszawa: Lexis-Nexis.
12.Uzasadnienie potrzeby wdrażania systemu HACCP. Pobrano z: http://www.izz.waw.pl/index.php?option =com_content&view=article&id=62&Itemid=59&lang=pl.
13.Wrześniewska-Wal, I. (2008). Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne. Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego.