Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

ISSN: 2450-7741     eISSN: 2300-4460    OAI    DOI: 10.18276/frfu.2016.79-59
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / 1/2016 (79)
Obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rolników a szkody spowodowane pestycydami
(Compulsory Insurance of Civil Liability of Farmers and the Damage Caused by Pesticides)

Authors: Stanisław Wieteska
Keywords: civil liability insurance of farmers plant protection pesticides
Data publikacji całości:2016
Page range:12 (753-764)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

In Poland there is a compulsory insurance of civil liability of farmers for damage to third parties. At the same time there is a problem the use of plant protection. In the literature more and more talk about pesticide residues in agricultural products and livestock. In this article we discuss the scale of the use of pesticides and their effects on the environment and health of the population. We debate whether the effects of pesticide residues should be included in the scope of this liability insurance.
Download file

Article file

Bibliography

1.Chmielowska D., Banach P. (2007), Czy środki ochrony roślin stanowią zagrożenie dla mikroorganizmów i środowiska
2.glebowego, Pierwsza Krajowa konferencja Ekotoksykologiczna, 14-16.X, JUNG-PIB, Puławy.
3.Czubkowska S. (2015), Zalewają nas niebezpieczne pestycydy, „Dziennik Gazeta prawna” z 22 października.
4.Domaradzki K., Sadowski J., Kucharski M. (2011), Poziom pozostałości substancji aktywnych herbicydów w glebie
5.w zależności od wybranych czynników, „Roczniki Gleboznawcze” nr 1.
6.Elkner K., Szwejda J. (2001), Wpływ pestycydów i ich mieszanin na jakość świeżych, kwaszonych i konserwowych
7.ogórków, „Acta Agrobotanica” nr 1, s. 197–201.
8.Gawora-Ziółek M., Jurewicz J., Hanke W. (2005), Ekspozycja na pestycydy kobiet w ciąży pracujących w rolnictwie,
9.„Medycyna Pracy” nr 3.
10.Gnusowski B., Nowacka A. i in. (2012), Pozostałości środków ochrony roślin w próbkach płodów rolnych pobieranych
11.w 2010 r. zgodnie z wspólnotowym programem kontroli „Progress in plant protection”, „Postępy
12.w Ochronie Roślin” nr 52 (1).
13.Gnusowski B., Nowacka A., Walorczyk S. i in. (2012), Badania pozostałości środków chemicznej ochrony roślin
14.w płodach rolnych, roślinnych produktach spożywczych i paszach pochodzących z produkcji ekologicznej
15.w 2010 r. „Progress in Plant protection”, „Postępy w Ochronie Roślin” nr 52 (11).
16.Haratym-Maj A., Dudra-Jastrzębska M, Kapka-Skrzypczak L., Raszewski G., Andres-Mach A. (2012), Przyczyny
17.alergicznego kontaktowego zapalenia skóry u osób zamieszkałych na terenach upraw wymagających intensywnej
18.ochrony chemicznej, „Bezpieczeństwo Pracy – Nauka i Praktyka” nr 12.
19.Jurewicz J., Hanke W., Sobola W. i in. (2004), Stosowane w Polsce środki ochrony roślin a ryzyko zaburzeń reprodukcji
20.u osób pracujących w rolnictwie i w gospodarstwach ogrodniczych, „Medycyna Pracy” nr 3.
21.Łozowicka B., Hrynko I., Rutkowska E. i in. (2012), Pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach
22.z północno-wschodniej Polski (2008–2011), „Postępy w Ochronie Roślin” nr 52 (2), s. 423–430.
23.Majczakowa W. (2001), Wszechobecność pestycydów w środowisku pracy, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów
24.– problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin, s. 23–30.
25.Makles Z., Domański W. (2009), Ślady pestycydów – niebezpieczne dla człowieka i środowiska, „Bezpieczeństwo
26.Pracy – Nauka i Praktyka” nr 1.
27.Mazurkiewicz J., Czarnecki T. (2011), Zawartość pozostałości pestycydów chloroekologicznych w wybranych mrożonych
28.warzywach z rynku lubelskiego, „Acta Agrophysica” nr 17 (1).
29.Miranowicz-Dzierżawska K. (2002), Substancje działające szkodliwie na rozrodczość. Zagrożenia, narażenie, uregulowania
30.prawne, „Bezpieczeństwo Pracy – Nauka i Praktyka” nr 12.
31.Muszyńska A. (2008), Środki ochrony roślin w ujęciu ekotoksykologicznym – rodzaje badań, dobór gatunków testowanych
32.oraz analiza otrzymanych wyników, w: Ekotoksykologia w ochronie środowiska, PZIiTS Oddział
33.Dolnośląski, s. 231–236.
34.Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (2010, 2012), Informacje o zachorowaniach na choroby zakaźne i zatruciach
35.w Polsce w 2010 roku, PZH, Warszawa.
36.Nazimek T. (2001), Chemiczne środki ochrony roślin – wiadomości ogólne, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów
37.– problemy teoretyczne i praktyczne, Instytut Medycyny Wsi, Lublin.
38.Niewiadomska A., Semeniuk S., Żmudzki J. (2008), Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia zwierzęcego
39.w latach 1997–2006 w Polsce, „Medycyna Weterynaryjna” nr 84 (10).
40.Nowacka A., Gnusowski B., Raczkowski M. (2012), Bezpieczeństwo zdrowotne polskich płodów rolnych w 2010 r.
41.związane z pozostałościami środków ochrony roślin, „Postępy w Ochronie Roślin”, nr 52 (1).
42.Panasiuk L. (2001), Epidemiologia zatruć środkami ochrony roślin, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów –
43.problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin.
44.Pestycydy w wodzie. Zastosowania układu LC-APCJ-MS/MS z pułapką jonową do wieloskładnikowych analiz pestycydów
45.w wodzie (2009), „Laboratorium” nr 4, s. 28–31.
46.Piechowicz B. (2006), Wpływ insektycydów modyfikujących funkcjonowanie kanałów sodowych na owady o odmiennej
47.genezie potencjału czynnościowego, rozprawa doktorska, Zakład Toksykologii Zwierząt UMK, Toruń.
48.Piechowicz B. (2013), Wpływ chemicznych środków ochrony roślin na zdrowie dzieci, „Bezpieczeństwo Pracy –
49.Nauka i Praktyka” nr 12.
50.Przybylska A. (1998), Zatrucia chemicznymi środkami ochrony roślin w 1996 r., „Przegląd Epidemiologiczny”
51.nr 1–2.
52.Przybylska A. (2002), Zatrucia chemicznymi środkami ochrony roślin w 2000 r., „Przegląd Epidemiologiczny” nr 3.
53.Pyszel A., Wróbel T., Szuba A. (2005), Wpływ narażenia na metale, benzen, pestycydy i tlenek etylenu na układ
54.krwiotwórczy, „Medycyna Pracy” nr 3.
55.Roszko M., Szymczyk K. (2010), Pozostałości pestycydów w żywności, „Przemysł Spożywczy”, czerwiec.
56.Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych
57.dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
58.oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005).
59.Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 22 listopada 2010 r. w sprawie wykazu substancji aktywnych
60.których stosowanie w środkach ochrony roślin jest zabronione (Dz.U. nr 235, poz. 1547).
61.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 lutego 2003 r. w sprawie sposobu dokonywania oceny ryzyka dla zdrowia
62.i dla środowiska stwarzanego przez substancje chemiczne (Dz.U. poz. 467 z późn. zm.).
63.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów
64.pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na
65.ich powierzchni (Dz.U. nr 85, poz. 801 z późn. zm.).
66.Rzeszutek J., Popek S. i in. (2014), Zmiany epigenetyczne spowodowane ekspozycją na pestycydy, „Problemy Higieny
67.Epidemiologii” nr 95 (3).
68.Sadach H. (2001), Narażenie na pestycydy pracowników zatrudnionych w szklarniach, w: Ryzyko zdrowotne stosowania
69.pestycydów – problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin.
70.Szwajkowski R. (1972), Jeszcze o szkodach związanych z chemicznymi zabiegami w rolnictwie, „Wiadomości Ubezpieczeniowe”
71.nr 2.
72.Śpiewak R. (2004), Zawodowe choroby skóry u rolników indywidualnych, „Postępy Dermatologii i Alergologii
73.XXI” nr 6.
74.Toś-Luty S., Chodorowska G. (2001), Alergia kontaktowa na środki ochrony roślin u pracowników szklarni, sadów
75.i plantatorów chmielu, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów – problemy teoretyczne i praktyczne, red.
76.S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin.
77.Ustawa o ochronie roślin uprawnych z dnia 18 grudnia 2003 r. (Dz.U. z 2001, nr 11, poz. 94).
78.Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu (Dz.U. nr 171, poz. 1225).