Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

ISSN: 2450-7741     eISSN: 2300-4460    OAI    DOI: 10.18276/frfu.2016.81-12
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / 3/2016 (81)
Standardy żywności w handlu między państwami członkowskimi Unii Europejskiej
(Food standards in the trade between Members Countries EU)

Authors: Teresa Korbutowicz
Keywords: non-gmo system Codex Alimentarius BRC IFC food safety system
Data publikacji całości:2016
Page range:11 (131-141)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

Free trade of safe products on single market was definite by the Food Law, the free movement of goods, the consumer protection, and activities science and certification institutions. The food safety system, particularly standards Codex Alimentarius, GHP, GMP, IFS, BRC, non-gmo system become more important in the supplies safe and health food products and their free movement in the EU.
Download file

Article file

Bibliography

1.Balon, U., Sikora, M. (2015). Rola standardów IFS i BRC w ocenie dostawców przez sieci handlowe. Zeszyty Naukowe UEK, 3, 167–183.
2.BRC Global Standard for Food Safety Issue 7. Pobrano z: http://www.brcglobalstandards.com/ Manufacturers/Food/FoodIssue7.aspx#.VuQ6ft8hGMk.
3.Chrictoforou, Th. (2004). The Regulation of Genetically Modified Organismus in the European Union: the Interplay of Science, Law and Politics. Common Market Law Review, 3, 637–709.
4.Codex Alimentarius Commission. Pobrano z: www.fao.org/docrep.
5.Functional Foods. European Commission Directorate-General for Research. Pobrano z: ftp//ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/ kbbe/docs/functional-foods_en.pdf.
6.Galczak, M. (2016). BRC Global Standard Food Safety – co nowego w wydaniu 7. Pobrano z: http://www.portalspozywczy.pl/technologie/artykuly/brc-global-standard-food-safety-co-nowego-w-wydaniu-7,110089.html.
7.IFS. Międzynarodowy Standard Żywności. Pobrano z: http://www.lukosz.pl/polityka-jakosci/7.
8.International Food Quality Management and Safety Standards in Agribusiness. Pobrano z: http://www. wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2007_T2%2817%29_z2_s63.pdf.
9.International Food Standard. Międzynarodowy Standard Żywności. Pobrano z: http://www.iso.org.pl/miedzynarodowe-standardy-zywnosci-ifs.
10.Jeznach, M. (2007). Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży rolno-spożywczej. Pobrano z: http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2007_T2%2817%29_z2_s63.pdf.
11.Korzycka-Iwanow, M. (2007). Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego. Warszawa: Lexis-Nexis.
12.Uzasadnienie potrzeby wdrażania systemu HACCP. Pobrano z: http://www.izz.waw.pl/index.php?option =com_content&view=article&id=62&Itemid=59&lang=pl.
13.Wrześniewska-Wal, I. (2008). Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne. Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego.