Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia

ISSN: 2450-7741     eISSN: 2300-4460    OAI    DOI: 10.18276/frfu.2017.88/1-45
CC BY-SA   Open Access 

Issue archive / 4/2017
Cykle informacyjne w rachunkowości zarządczej restauracji – studium przypadku
(INFORMATION CYCLES IN RESTAURANT MANAGEMENT ACCOUNTING – CASE STUDY)

Authors: Monika Łada
AGH w Krakowie

Anna Dereń
Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
Keywords: information cycle management accounting restaurant
Data publikacji całości:2017
Page range:8 (469-476)
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

Purpose – Identi cation of information cycles in the management accounting system in restaurants. Research is based on the contingency theory – information cycles are analysed as the effect of speci c external and internal determinants of gastronomy business. Methodology – Research covers both literature review and a case study. A chosen Polish restaurant is the subject of the study. Empirical investigation is taking into account analyses of nancial documents, content of IT system and participatory observation. Findings – Empirical studies suggests that the rhythm of operational activities has much stronger impact on informational cycles in restaurant management accounting system then standard accounting periods. Originality/value – Information cycles of management accounting have not been presented in the Polish litera- ture on the subject yet. This work presents the results of original empirical research on those issues.
Download file

Article file

Bibliography

1.Evans, N. (2005). Assessing the Balanced Scorecard as a Management Tool for Hotels. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 17 (5), 376–390.
2.Jagels, M. G., Coltman, M.M. (2004). Hospitality Management Accounting. John Wiley & Sons.
3.Kotas, R. (2014). Management Accounting for Hotels and Restaurants. Routledge.
4.Kotaś, R., Sojak, S. (1999). Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
5.Kotaś, R., Sojak, S. (2009). Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii. Warszawa: PWE.
6.Łada, M (2017). Rachunkowość zarządcza – od kosztów do wartości. Warszawa: Wydawnictwo Rachunkowość.
7.Otley, D. (2016). The Contingency Theory of Management Accounting and Control: 1980–2014. Management Accounting Research, 31, 45–62.
8.Rut, J., Kulińska, E., Skrzypczyk, L. (2014). Nowoczesne metody zarządzania logistyką w gastronomii. Część I: Studium przypadku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 155–161.
9.Słownik języka polskiego. Hasło: restauracja. Pobrano z: http://sjp.pwn.pl/szukaj/restauracja.html (20.02.2017).
10.Waterhouse, J.H., Tissen, P. (1978), A contingency framework for management accounting systems research. Accounting, Organizations and Society, 3 (1), 65–76.
11.Wikipedia. Hasło: restauracja. Pobrano z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Restauracja_(lokal_gastronomiczny) (20.02.2017).