1. | Bujdosó, Z. Szücs, C. (2012). Beer tourism – from theory to practice. Akademia Turistica, 5 (1), 105–110. |
2. | Chmielarz, M. (2013). Czego napijemy się na chmielnej? Wyborcza.pl z dnia 21.06.2013. |
3. | Dembińska, M. (1994). Z dziejów produkcji żywności w Polsce. W: Łozińska M., Łoziński J. (red.), Wokół stołu i kuchni (s. 7–31). Płońsk: Tenten. |
4. | Duda-Gromada, K. (2013). Biroturystyka w Polsce – charakterystyka zjawiska. Prace i Studia Geograficzne, 52, 63–84. |
5. | Francioni, J.L. (2012). Beer tourism. A visitor and motivational profile for North Carolina draft brewerie. Greensboro: University of North Carolina. |
6. | Kosmaczewska, J. (2008). Turystyka piwna jako nowy przejaw aktywności turystycznej w Polsce. W: W. Siwiński, R. Tauber, E. Mucha-Szajek (red.), Współczesne tendencje w rekreacji i turystyce (s. 349–356). Poznań: Wydawnictwo Naukowe Bogucki. |
7. | Kowalczyk, A. (2003). Szlaki wina – nowa forma aktywizacji turystycznej obszarów wiejskich. W: A. Kowalczyk (red.), Geografia turyzmu (s. 69–98). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. |
8. | Kowalczyk, A. (2016). Turystyka kulinarna – podejście „geograficzne” i „niegeograficzne”. Turystyka Kulturowa, 5, 29–59. |
9. | Mierzynka, W., Osińska-Kassa, E., Kołakowska, T. (2013). Cztery pory roku w kuchni dworskiej. Warszawa: Centralna Biblioteka Rolnicza. |
10. | Niklewska, J. (1994). Słynne firmy spożywcze na ziemiach polskich. W: Łozińska M., Łoziński J. (red.), Wokół stołu i kuchni (s. 91–104). Płońsk: Tenten. |
11. | Pater, J. (2002). Piwowarstwo. Pivaria, 2 (5), 11. |
12. | Plummer, R., Telfer, D., Hashimoto, A., Summers, R. (2005). Beer tourism in Canada along the Waterloo-Wellington Ale Trail. Tourism Management, 26 (3), 447–458. |
13. | Rogowski, M. (2016). Turystyka piwna w Polsce – aktualne uwarunkowania rozwoju oraz sylwetka i zainteresowania biroturysty. Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, 17 (1), 208–212. |
14. | Rogowski, M., Kuc, M. (2013). Możliwości rozwoju turystyki piwnej w oparciu o browary regionalne Wielkopolski, |
15. | Dolnego Śląska i ziemi Lubuskiej. W: R. Wiluś, J. Wojciechowska (red.), Nowe – stare formy turystyki w przestrzenia (s. 199–215). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. |
16. | Sieczko, A. (2008). Enoturystyka szansą dla gospodarstw agroturystycznych i małych winnic w Polsce. W: A. Balińska (red.), Potencjał turystyczny regionów (s. 98–108). Warszawa: SGGW. |
17. | Wojtczuk, M. (2014). Duży deweloper kupił teren dawnych Browarów Warszawskich. Gazeta Wyborcza z dnia 4.07.2014. |
18. | http://piwnepodroze.blogspot.com http://browarnik.blogspot.com/ http://blog.kopyra.com/ http://www.piwolucja.pl/ http://www.malepiwko.pl/) http://mojkufelek.pl |
19. | http://browar.biz/forum/archive/index.php/t-21321.html http://goraczka-zlota.com.pl/ (dostęp 22.01.2015) http://sjp.pl/birofile |
20. | http://warszawskifestiwalkulturypiwnej.pl http://warszawskifestiwalpiwa.pl |
21. | http://www.warszawska.info/stare-miasto/piwna.html |