1. | Danasiewicz, R. (2006). Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich 341[04].Z1.01 Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom |
2. | Gerula, K. (2006). Nie ujednolicajmy usług hotelowych, Hotelarz 05/2006 |
3. | Milewska, M., Włodarczyk, B. (2009). Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości, PWE Warszawa |
4. | Szostak, D. (2008). Hotelarstwo i gastronomia, Gospodarka Turystyczna, red. A. Panasiuk, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa |
5. | Pawlicz, A. (2014). Determinanty systemu kategoryzacji przedsiębiorstw hotelarskich w krajach Unii Europejskiej, Turystyka wobec zmian współczesnego świata: strategie, marketing, programowanie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań |
6. | Wszendobył, E. (2001). Kategoryzacja miarą jakości usług hotelowych, Zarządzanie rozwojem organizacji. Jakość procesów i produktów. Międzynarodowa konferencja, Sosnowiec |
7. | Turystyka w 2015 r., Główny Urząd Statystyczny, Warszawa |
8. | Światowy rynek hotelowy wg STR Global , 2014-09-14. [Online] Available: http://www.e-hotelarstwo.com/aktualnosci/dossier?more=1740262663, (September 15, 2015) |
9. | UNWTO Annual report 2014. Tourism’s contribution to trade. [Online] Available: http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/pdf/unwto_annual_report_2014.pdf, accessed (July 30, 2015) |
10. | Classification of hotel establishments within the EU. [Online] Available: http://www.europe-consommateurs.eu/fileadmin/user_upload/eu-verbraucher/PDF_Englisch/Reports.pdf, (August 15, 2015) |
11. | http://www.hotelstars.eu, (3July 30, 2015) |
12. | http://www.strglobal.com/products/data-providers, (July 30, 2015) |
13. | Ustawa o usługach turystycznych z dnia 29 sierpnia 1997 r. |
14. | Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie |
15. | Council Directive 90/314/EEC of 13 June 1990 on package travel, package holidays and package tours |