Acta Politica Polonica

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Acta Politica

ISSN: 2451-0432     DOI: 10.18276/ap.2016.35-01
CC BY-SA   Open Access   CEEOL

Lista wydań / 1/2016 (35)
Le relazioni italo-francesi dal 1870 fino alla Triplice Alleanza
(Stosunki francusko-włoskie od 1870 roku do podpisania Traktatu Trójprzymierza w 1882)

Rok wydania:2016
Liczba stron:16 (5-20)
Słowa kluczowe: stosunki francuzko-włoskie, Tunezja, Traktat w Bardo, Trójprzymierze
Autorzy: Jerzy Żywczak
Wydział Filologiczny, Uniwersytet Szczeciński

Abstrakt

Stosunki francusko-włoskie do 1870 nie były wolne od poważnych napięć. Przyjęła się opinia, że dyplomacja francuska i włoska były kierowane przez Berlin, co wydaje sie jednak pewnym uproszczeniem. Celem artykułu jest przedstawienie pewnej autonomii dyplomacji francusko-włoskiej nawet przed upadkiem Bismarcka w 1890 r.  oraz  zwrócenie uwagi na funkcjonujące w prasie tego okresu stereotypy dotyczące obydwu romańskich krajów.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Bosworth R.J.B., Romano S. (1991). La politica estera italiana 1860–1985. Il Mulino, p. 331–360.
2.Fribourg A. (1947). L’Italie et nous. Paul Dupont.
3.Garelli F. (1999). Histoire des relations franco-italiennes. Paris.
4.Gierowski J.A. (1985). Historia Włoch. Wrocław.
5.Milza P. (1968). Les relations internationales de 1871 à 1914. Paris.
6.Milza P. (1981). Français et Italiens à la fin du XIXe siècle; Aux origines du rapprochement franco-italien de 1900–1902. Ecole française de Rome.
7.Proust M. (1922/1993). Il Tempo ritrovato. Vol. 4. Mondadori Milano.
8.Renouvin P. (1954). Les relations internationales 1870–1914. Paris.
9.Truche P. (1994). L`anarchiste et son juge. Fayard.