Annales Neophilologiarum

ISSN: 1734-4557     eISSN: 2353-2823     DOI: 10.18276/an.2015.9-17
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / 9 (2015)
La notion de l’action dans l’oeuvre d’Antoine de Saint-Exupery
(Pojęcie działania w twórczości Antonie de Saint-Exupery)

Rok wydania:2015
Liczba stron:9 (241-249)
Słowa kluczowe: działanie człowiek humanizm zaangażowanie
Autorzy: Beata Skuza
Uniwersytet Szczeciński, Wydział Filologiczny

Abstrakt

Przedmiotem tego artykułu jest pojęcie działania w ujęciu Antoine’a de Saint-Exupery’ego. Celem jest zaprezentowanie wartości człowieka, która zależy od jego czynów. Człowiek realizuje swoje powołanie i kreuje swoją osobowość, właśnie przez swoje działania. Podstawę jestestwa człowieka stanowią odpowiedzialność i zaangażowanie.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Camus A., 2013, Œuvres, Gallimard, Paris.
2.Quesnel M., 1965, Saint-Exupéry ou la vérité de la poésie, Plon, Paris.
3.Saint-Exupéry A. de, 1931, Vol de Nuit, Gallimard, Paris.
4.Saint-Exupéry A. de, 1972, Citadelle, Gallimard, Paris.
5.Saint-Exupéry A. de, 1972, Courrier du Sud, Gallimard, Paris.
6.Saint-Exupéry A. de, 1972, Pilote de Guerre, Gallimard, Paris.
7.Saint-Exupéry A. de, 1972, Terre des Hommes, Gallimard, Paris.
8.Saint-Exupéry A. de, 1999, Petit Prince, Gallimard, Paris.
9.Sartre J.- P., 1976, L’être et le néant, Gallimard, Paris.
10.Sartre J.-P., 2008, L’existentialisme est un humanisme, Gallimard, Paris.